četrtek, 19. april 2007

Mednarodni bife

Za petkovo vecerjo smo vsi udelezenci, ki prihajamo iz tujih drzav, pripravili jedi znacilne za nas dom. Seveda je bilo pred tem en kup organizacijskih problemov, saj smo morali pripraviti spisek sestavin, ki jih potrebujemo za kuho. Tezave so nastale ze pri samem prevodu, npr. Vegete ipd. Na koncu me je mentorica prosila, da sem sla z njo v mesto na bazar, kjer sva poskusili kupiti vsaj priblizke sestavinam, ki bi morale biti originalno v jedeh (npr. nikjer nisva uspeli najti, niti v supermarketu, dimljene klobase - kokr kranjske klobase, da ne omenjam skute...). Na koncu smo pac naredili kar se je najboljs dalo iz sestavin, ki sva jih kupili.

Jaz sem se odlocila, da bom spekla potico. Ker je to kar precej delikatno opravilo, sem zelela mir in cas, zato sem se ze v certek zvecer zaprla v veliko kuhinjo. Mislim, da mi sploh ni potrebno omeniti njihovih belih jajc (rumenjaki sploh ne dajo nebene barve), poleg tega vsaka dobra slascica potrebuje vsaj zlicko ruma za boljsi vonj (oni so mi pripravili beli rum, ki je cist brez vonja oz. smrdi kot spirit - mogoce so se bali, da se ga bom napila, ce mi dajo rjavi rum in so mi iz varnostnih ukrepov dali tist spirit :(
No, na koncu mi je se kar dobr ratal!

Ostali so se spravli h kuhi v petek zjutraj. Jaz sem sprva igrala fotografa, vendar so me kar hitr ponucal za delo. Vsem sem morala kaj malega pomagat: pa lupit krompir, pa valjat testo, rezat cebulo, mesat juho... Za vse skupaj smo porabili cel dan. Potem pa se okrasitev oz. nalaganje na pladnje...

Meni za petkov vecer:
Slovenia: Potica in Špinača z rižem, jogurt (in jajce)
Saso je bil mal nezadovoljen, ker jajca, ki jih je dal na koncu na spinaco, niso hotela zakrkniti...





Slovakia: Bryndzové halušky and Lokše
Zuzka je naredila palacinke iz krompirjevega testa in jih napolnila s popeceno slanino (nisem poskusila, ker jih ni naredila dovolj za vse...) Sam zgledal je pa dobr!



Poland: Żurek, some sausages, bread with lard and pickles
To je juha, v kateri so koscki posebne poljske klobase, slanine in krompirja, kljucno pri pripravi pa je zabela in zacimbe. Justina se je na ta dan pripravila ze doma in je s seboj prinesla vse potrebne sestavine (instant juha za pomoc gospodinji!!!). Ji pa je treba oprostiti, ker je vegeterjanka in se je potrudila in pripravila mesno jed :)


Hungary: Rakott krumpli
V Sloveniji bi temu rekli musaka: plasti krompirja, koscki klobase in trdno kuhanih jajcev...

Czech republic: Kopračka and Moravské koláče
Sladica iz vzhajenega testa in marmelade na vrhu. Preprosto, vendar slastno!

Latvia: Pīrāgi
Iz vzhajanega in zvaljenega testa izrezes krogce in jih napolnis s polnilom (slanina in preprazena cebula) ter jih zapres (isti nacin dela, kot pri piskotkih Medvedje tace). Pirage potem nalozis na pekac in speces! Zelo hitro, dobro in nasitno... Baje to v Latviji pripravijo za vsa vecja praznovanja, ko je v hisi veliko lacnih ust.



South Korea: 불고기 – Bulgogi
Ne me vprasat. Narezala je koscke svinjine, jih zacinila s carobno omako in popekla na olju. Meso se potem nalaga na liste zelene solate in je z rokami. Sem slikala steklenicko; aiii Tina, secret :)

Ni komentarjev: